maanantai 2. marraskuuta 2015

Kokemuksia vauvan koliikkikeinusta

Tilasin juniorillemme Saksasta Fischer Pricen 2-in-1-koliikkikeinun ja kerron nyt käyttökokemuksia. Keinun kokoaminen oli suhteellisen helppoa, sillä ohjeistukset olivat myös suomeksi, mutta toki ruuvimeisseliä tarvitsi useaan otteeseen. Keinua varten tarvitsee hankkia myös 4 kpl:tta aika hinnakkaita C-pattereita, jotka eivät valitettavasti tulleet keinun mukana. Aikaisemman keinun  n.10kk kokemuksesta voin sanoa, että tällöin meidän tarvitsi vaihtaan patterit vain yhden kerran.

Lapsemme ei ole koliikkilapsi, mutta erittäin seurankipeä ja viihtyisi mielummin sylissä kuin sitterissä, joten päädyimme ostamaan hänelle kyseisen keinun. Tähän ongelmaan keinu on tuonutkin hieman helpotusta, sillä vauva tykkää rauhoittavaa musiikkia kuunnellen keinua ja katsella keinusta roikkuvia eläinhahmoja. Toinen syy hankintaan oli myös positiiviset kokemukset esikoisen vauva-ajalta, jolloin meillä oli lainassa tuttavilta saman valmistajan keinu. Esikoinen oli jo vauvana erittäin päättäväinen ettei haluaisi nukkua sisällä päiväunia laisinkaan ja tähän nukutusongelmaan koliikkikeinu oli oiva ratkaisu.


Esikoisen aikana lainassa olleessa keinussa oli yksi hauska ominaisuus, minkä valmistaja oli valitettavasti poistanut uudesta keinustamme. Lainakeinussa vauvalla oli mahdollisuus vetäistä roikkuvista naruista ja saada musiikki soimaan uudestaan. Uudessa keinussamme on toki koliikkilapsen kannalta mahtava ominaisuus eli tärinä, mikä helpottaisi vauvan mahakipua. Musiikkivaihtoehtoja on myös huomattavasti enemmän, mutta toki toivottavana ominaisuutena kaipaisin vielä mahdollisuutta säätää musiikin kestoa, sillä molempien lapsien tapauksessa musiikin loputtua lapsi on usein herännyt.


Fischer Price 2-in-1- keinu


Yksi syy kyseisen kyseisen keinumallin valintaan oli ettemme halunneet ns.kuppimallista istuinosaa ja ainut löytämäni Fischer Pricen keinusta isommalla istuinosalla oli 2-in-1 -malli. Vaikka kuppimallisissa keinuissa on sama 9kg painoraja niin en usko niiden käyttöiän olevan yhtä pitkä kuin 2-in-1 -mallissa. Toki valitsemassani mallissa istuinosa on hieman istuvampi pienelle vauvalle, mutta meillä keinu tuli käyttöön vasta n.2kk iässä ja mielestäni keinun istuinosa ei ollut liian istuva enää tällöin. Toki hyvä ominaisuus olisi ollut mahdollisuus säätää keinun selkäosaa hieman alaspäin mahdollistaen lapselle lähes makuuasennon.

Keinussa on 9kg painoraja, mikä on hieman harmittavaa, jos lapsi on hieman pyöreämpi, sillä keinun rakenteet istuinosassa ovat aika heiveröiset. Istuinosan alla on vain reunoja kiertävä metalliputki, mihin istuinosan kangas pujotetaan. Lisäksi ylhäältä istuinosa on kiinnitetty heiveröisen reikäverkon avulla runkoon. Itse en lähtisi ainakaan riskeeraamaan ja käyttäisi keinun sallitun painorajan ylityttyä. Ikärajaksi on laitettu 12kk valmistajan ohjeistuksen mukaan, mutta 9kg painoraja saattaa osalla lapsista täyttyä jo toki ennen tätä ikää. Muistelen esikoisen lainakeinun olleen rakenteellisesti jämerämpi ja pystyimmekin käyttämään keinua reilusti suositusikää pidempään -1 -käyrällä olleen lapsen kanssa.


Keinun heiveröiset kiinitysmekanismit runkoon


Kuva keinun tukimekanismeista istuinosan alta


Kritiikkiä kiikun suhteen antaisin keinun valjaista, jotka ovat nailonista valmistetut ja erittäin epämukavalta tuntuvat. Valjaat saattavat hiertää rimpuilevan vauvan kaulaa, joten olemme käyttäneet kuin ainoastaan lantio-osaa valjaista, emmekä ole vetäneet valjaita selkäosan läpivientiosista laisinkaan istuimen puolelle. Tähän epämukavuuteen olisinkin kaivannut yli 100€ koliikkikeinulta hieman lisäpanostusta esimerkiksi turvakaukaloiden valjasosissa olevien irrotettavien pehmusteiden tyylisiä irrotettavia pehmusteita nailonisten valjaiden päälle tai vaihtoehtoisesti  kiinteitä miellyttävän pehmeitä valjaita.

Nailoniset kovat valjaat


Ja sitten yhteenveto keinusta. Keinun on kaikin puolin erittäin hyvä hankinta, etenkin mahavaivoista kärsivälle vauvalle sekä vaikeasti nukutettavalle lapselle. Keinusta saatu hyöty on varmasti kalliin hankintahinnan arvoista ja vapauttaa vanhempien käsiä manuaaliselta sylissä keinuttamiselta, etenkin koliikki sairastavan vauvan tapauksessa. Kyseisiä keinuja on lisäksi aika vähän käytettyinä myynnissä, joten koliikkikeinut säilyttävät aika hyvin arvonsa ja jälleenmyyntiarvo hyvässä kunnossa olevalla toimivalle keinulla on hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti